lunes, 18 de septiembre de 2023

Pere Joan Femenia, Joventut x Clima: «En Mallorca se está haciendo un trabajo fantástico para acelerar el camino al colapso»

Estos días se está hablando mucho sobre los activismos climáticos pero no se les escucha. Por parte de las autoridades políticas y judiciales, se está contemplando la posibilidad de perseguir a algunas de las organizaciones que denuncian la destrucción de nuestro planeta mediante acciones llamativas pero pacíficas (Podemos exige a Fiscalía retirar a Futuro Vegetal y Extinction Rebellion de su mención a grupos terroristas (europapress.es)) a la vez que se dan acciones violentas que se saldan con muertos y que tanto los poderes, como los medios disculpan (Incógnitas y certezas del atropello múltiple en Haro: consignas contra el Gobierno, un todoterreno y un enfermero muerto (abc.es)).

Entre tanto ruido, la mente clara y despierta de nuestro compañero Pere Joan Femenia (Joventut pel Clima / Fridays For Future) nos brinda la oportunidad de conocer el punto de vista del activismo climático sobre los temas más actuales a través de la siguiente entrevista:

 Pere Joan Femenia, Joventut x Clima: «En Mallorca se está haciendo un trabajo fantástico para acelerar el camino al colapso»

Diario de Mallorca
Diario de Mallorca


lunes, 13 de marzo de 2023

Arroyo Alumbra: webinar sobre el cas d'èxit d'una comunitat energètica

Amics de la Terra organitza un webinar per apropar i donar a conèixer experiències transformadores d'èxit i reals, a l'àmbit de la transició energètica, impulsada per i per a la gent, i a la qual, la cura de la vida estigui al centre.

No us podeu perdre aquesta oportunitat per conèixer el cas d’èxit de la comunitat energètica “Arroyo Alumbra“, tindrem com a ponent a na Rosario Alcantarilla, portaveu d’aquesta iniciativa col·lectiva que va néixer amb un enfocament feminista i rural al poble d’Arroyomolinos de León (Huelva).

Aquest webinar pot servir de píndola pràctica per a col·lectius de les Illes Balears que estan interessats en aquest tema. Hi haurà un espai final interactiu al qual el públic podrà compartir dubtes i reflexions amb la ponent sobre el procés participatiu, comunicatiu, inclusiu, etc. que van emprar a Arroyo Alumbra amb èxit i que poden servir d’inspiració per a altres iniciatives.

  • Difusió que hem fet a les nostres xarxes, per si podeu donar likes, fer retweets, etc :-)

https://twitter.com/AmicsdelaTerra/status/1635220399612133376

https://www.instagram.com/p/CpuaH4hI0Uw/

https://www.facebook.com/amicsdelaterra/posts/pfbid0oAQGVQufsXN72QyREysYa9VZ4acNWSucNtcgf5KoPruiXB9G4rD9WK8DjqSaYXavl


domingo, 14 de noviembre de 2021

L’Aliança per l’Emergència Climàtica exigeix al Govern de les Illes Balears acció i lideratge per fer front, a l’àmbit local, al desastre climàtic que la Cop26 no ha resolt.

Coincidint amb la finalització de la Cop26 a Glasgow i davant la decepció dels resultats - pocs compromisos vinculants, molt retardisme i inacció -  l’Aliança es planta davant del Consolat de la Mar per denunciar una vegada més que plou sobre banyat i que molta determinació política per canviar de rumb i avançar-nos als escenaris climàtics que viurem des del nostre context insular.

 

COP 26 

 

El context general

 

Ha estat un espectacle de rentada d'imatge verda, de greenwashing. 

 

Aquesta edició ha estat la més exclusiva i excloent de totes. Amb 400 avions privats per a grans líders, executius i personal, amb més delegats associats a la indústria dels combustibles fòssils que de qualsevol altre país, segons una anàlisi compartida amb la BBC.

 

El president de la Cimera del Clima, el conservador Alok Sharma, ha rebut dues donacions per valor de 10.000 lliures del president del Foresight Group International, un conglomerat empresarial amb interessos en el món del gas i el petroli. També ha rebut altres donacions de lobbies similars en el passat.

 

 

Els continguts

 

Des de que es va signar l´Acord de Paris al 2015 els 60 bancs més grans del món han invertit quatre bilions de dòlars en petroli, carbó o gas. Al marc de la COP26 la Plataforma Urgewald amb més de 20 ONGs han presentat l’informe “Global Oil & Gas Exit List” (GOGEL) EL primer banc de dades que recull empreses de la industria petrolera i gasística. 506 productors de petroli i gas tenen previst ampliar la seva cartera de producció en 190.000 milions de barrils equivalents de petroli en els pròxims 1 a 7 anys. Mentre els estats subvencionin i facin inversions en els combustibles fòssils, la transició ecològica i la descarbonització de l'economia continuaran sent promeses buides, com diu na Greta: bla bla bla.  

 

A la COP26 tampoc s´ha parlat del Tractat de la Carta de l'Energia, un acord que continua protegint les inversions en combustibles fòssils permetent que inversors estrangers puguin demandar als Estats davant tribunals privats si veuen perjudicats els seus ingressos per polítiques climàtiques, una mesura oposada per 400 organitzacions de la societat civil.

 

 

 

La tendència general

 

Hem passat d'una resposta per part dels poders i mercats, el negacionisme del canvi climàtic antropogènic mitjançant una estratègia consistent a generar dubtes i confusió, a una nova tendència que utilitza l'emergència climàtica i ecològica com a oportunitat per al negoci d'interessos privats que resultaran curtterministes, fan perdre temps, diners, energia i motivació a la població. El repartiment dels fons Next Generation és tot un exemple i aquesta edició de COP també.

 

Anant a l´IPCC i sense deixar de banda la corrupció climàtica s'ha produït una gran filtració gràcies a Greenpeace. Aquesta ens ha permès saber que hi han hagut 32.000 intents de modificar l'informe, molts dels quals il·legítims per part de lobbies i governs amb industria d'energies fòssils que cerquen clarament rebaixar la contundència d'algunes expressions del resum per a polítics –l'únic que poden modificar, però l'únic també que la immensa majoria dels periodistes i persones llegeixen.

  

 

Crida mundial per la Justícia Climàtica i la sortida Democràtica

 

Al mateix temps tenim com la informació científica i les recomanacions que ens arriben de l'IPCC, via oficial o per filtratges, ha estat clara i demolidora. 

 

A l'agost en la primera part del seu sisè informe d'avaluació, es donava a conèixer una catàstrofe global que ja està en marxa. Tractant les bases científiques de la física del canvi climàtic es va presentar com una “màxima alerta vermella per a la humanitat”.

 

Y en filtració recent el propi IPCC ha assenyalat que el capitalisme és insostenible en un informe que va donar la volta al món– i assenyala el decreixement com a aliat per a enfrontar la intersecció dels enormes reptes climàtics i energètics. 

 

 

 

Davant el bloqueig de la política pels interessos econòmics i el curtterminisme de la legislatura, és necessari, tal com insisteix l'IPCC, planificar i decidir de manera coordinada en molt diferents escales de govern i comptar amb la participació ciutadana com a principal palanca de canvi. El missatge central dels capítols de l'informe que s'han filtrat és clar: “democratitzar les polítiques climàtiques”. Els experts de l'IPCC aconsellen “noves institucions i nous marcs legals” per a garantir “la major participació dels actors no estatals en la governança del clima”. Dins d'aquesta Aliança defensem algunes mesures com a Iniciativa Legislativa Popular i Assemblea Ciutadana.

 

 

Per sort a COP podem agrair la presència de desenes de milers d'activistes de les nostres pròpies organitzacions, assenyalant la hipocresia i manipulació d´un model ecocida i suicida, així com les sortides democràtiques que demanem, sempre emmarcades baix el concepte ample de la Justícia Climàtica. 

 

Activistes de l'Aliança davant el Consolat de la Mar, Palma




I què podem fer des d’aquí, a partir d’ara.

En el cas de Mallorca, el model econòmic basat gairebé en la indústria turística, posa en el punt de mira les polítiques impulsades des de les diferents administracions i que tendeixen al creixement d’aquesta indústria i a incrementar-ne la nostra dependència malgrat les evidències derivades de la massificació i sobreexplotació del nostre territori i dels nostres recursos: pèrdua de sòl fèrtil, recursos hídrics sobre-explotats o contaminats, posidònia en perill, espais naturals mercantilitzats, construcció d’infraestructures per a més creixement a costa de la destrucció del territori - autopistes, ampliació de ports, increment d’operativitat de l’aeroport, megaparcs fotovoltaics- etc. 

Són algunes de les evidències que posen en entredit les declaracions institucionals que s’han fet  tant des del Consell de Mallorca, com des del Parlament. Cal aturar determinades inèrcies, polítiques i projectes impulsats fins ara i que responen al nostre model econòmic propi - que cal urgentment posar en qüestió - vinculat al turisme i al creixement sense límits. Cal posar en marxa polítiques valentes per fer front, des de la responsabilitat al canvi climàtic amb un canvi de model i la necessitat d’impulsar la transició socioecològica. Implicarà canvis dràstics i radicals davant els quals, els interessos econòmics, locals i globals i els poders polítics seran reticents, però les dades són contundents i el temps juga en la nostra contra. Cal actuar ja.

En el cas de la regió mediterrània, en la qual es troben les Illes Balears i que és una de les més vulnerables davant el canvi climàtic, si no es limita l'increment de la temperatura mitjana global en 1,5ºC, les conseqüències per a les generacions presents i futures seran catastròfiques: onades de calor més intenses i prolongades, sequeres recurrents, desertificació, augment dels fenòmens meteorològics extrems, inundacions causades per pluges torrencials, pèrdua de biodiversitat, falta de disponibilitat d'aigua potable i terres fèrtils, incendis més virulents, empobriment i augment de les desigualtats en qualsevol de les seves expressions, etc. Per tant, les diferents institucions europees, estatals, autonòmiques i locals han d'assumir la seva responsabilitat i estar a l'altura de les necessitats que exigeix aquest moment crucial de la Història. La lluita contra l'emergència climàtica no pot supeditar-se a una ideologia o color polític, ha de ser assumida per tots els partits.

Alhora, condemnem actituds tant irresponsables com la participació del Govern Balear a la fira de turisme World Travel Market la mateixa setmana que comença la COP26, la destinació de fons NextGeneration a les mateixes empreses que s’han enriquit a base de malmetre l’ecosistema, la falta de mesures regulatòries i persecutòries davant de l’especulació de grans empreses contaminants sobre béns tant essencials com l’energia,  etc. Cal una assumpció real del compromís climàtic perquè el relat polític no es converteixi en paraules banyades.

  

jueves, 28 de enero de 2021

No volem ses miques!

miércoles, 27 de enero de 2021

El pastís dels Fons Europeus!


lunes, 23 de noviembre de 2020

Per una mar sense plàstic - Nota de premsa

Entitats ambientals, socials i econòmiques pacten amb Medi Ambient els propers passos pel desplegament de la Llei de Residus



El passat divendres, les entitats que conformen la plataforma Per una Mar Sense Plàstic, conjuntament amb altres entitats com l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca, Eivissa Plastic Free, Per la Mar Viva Menorca i el Pacte per la Reutilització, s'han reunit amb el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i el Director General de Residus, Sebastià Sansó, per tractar la necessitat urgent de desplegar la Llei de Residus Balear.

Les entitats assistents han volgut agrair a la Conselleria el compromís i la transparència per la publicació de l’informe 'Anàlisi del sistema de gestió de residus municipals a les Illes Balears', on es posen en evidència algunes de les principals mancances del sistema actual. Arran d’aquest informe, les entitats han volgut destacar la necessitat de posar el focus en la recollida i el tractament selectiu de la matèria orgànica, així com de transformar el sistema de recollida selectiva d’envasos, que es demostra clarament ineficient.


Segons el Conseller, aquest informe era bàsic per poder posar dades reals i saber on érem en matèria de residus, alhora que permetrà posar en marxa les mesures contemplades en la llei, com el cànon per als tractaments finalistes o la implantació del Sistema de Dipòsit, que començarà en una primera etapa a Formentera.

 

Així mateix, en Sebastià Sansó ha adelantat que la setmana vinent es començaran a presentar les guies sobre com aplicar la llei de residus als diferents sectors implicats i que s’està treballant per posar en marxa l'oficina de prevenció de residus.

 

Des de l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Mallorca s’ha destacat la urgència per tal d’abordar la crisi ambiental i fer un desplegament de màxims en base a la Llei de Residus. Per la Mar Viva a Menorca i Plastic Free Eivissa han posat el focus en la problemàtica de la proliferació dels plàstics i el seu impacte i s’ha destacat que tot i que algunes empreses estan molt sensibilitzades i amb ganes de col.laborar per cercar alternatives, tot sovint acaben adoptant mesures de substitució de plàstics per altres materials que també són d’un sol ús. En aquest sentit, el Conseller ha recordat que la filosofia de la llei no és substituir el plàstic per un altre material, sino reduir la generació de residus.

 

En quant als residus orgànics, des d’Amics de la Terra, s’ha manifestat la necessitat de fer el desplegament de les infraestructures necessàries per la gestió de la fracció orgànica i la separació dels llots, el tractament de la matèria orgànica en instal·lacions de proximitat i la necessitat de posar en valor el compostatge domèstic i comunitari. Les xifres ínfimes de recollida orgànica demostren com desaprofitam una enorme quantitat de recursos naturals, especialment valuosos per terrenys empobrits com els de les illes. Sobre aquest tema, el Conseller ha assenyalat que el gran repte per la recollida selectiva de l'orgànica són Palma i Eivissa vila i la col.laboració dels ajuntaments ha de tenir un paper clau. A més, ha destacat que, a partir del juliol de 2021, pagaran un cànon més car els Ajuntaments que no hagin implementat la separació selectiva de la matèria orgànica.

 

La problemàtica dels envasos ha estat igualment analitzada, donat que a l’informe es comprova que encara som lluny d'arribar als objectius mínims. Alguns dels aspectes que més preocupen a les entitats és l’impacte en l'entorn del seu abandonament, l'enorme generació d'envasos d'usar i llençar i la pèrdua constant d'envasos reutilitzables (actualment només el 7,7% de les begudes es venen en envasos reutilitzables i pràcticament limitat al sector dels bars i restaurants). Les demandes que Rezero ha fet en aquest sentit, són l'aposta per la reducció d'envasos i la promoció de la venda a granel, la necessitat de repensar el model econòmic productiu de les illes relocalitzant producció i consum i la importància de no caure en les falses alternatives (envasos compostables, bioplàstics…). “Calen instruments legals i recursos per als ajuntaments perquè deixin de donar subsidis a un sistema actual que no funciona”, ha afirmat Rosa García, directora de Rezero. Dins aquesta línia, tant les entitats com la Conselleria han manifestat la seva satisfacció perquè pròximanente i, començant per Formentera, les begudes es vendràn amb un dipòsit econòmic perquè puguin ser retornadas a supermercats i tendes.

 

Finalment Maria Suau, de la Fundació Deixalles, ha volgut reivindicar el paper que ha de jugar la reutilització. "La reutlització sempre ha sigut la gran oblidada i de fet els productors no assumeixen el cost real de la gestió dels seus productes quan esdevenen residus o quan es preparen per a ser reutilitzats, i aquest cost l’han d’acabar assumint els municipis o, en segon terme, les petites entitats de l’economia social que intenten donar-li valor per a la reutilització”, ha detallat. Des del GOB s’ha insistit en la necessitat d’establir un calendari d’actuacions i assignar el pressupost necessari per a la seva execució i seguiment del desplegament de la llei. “Una de les línies subvencionables del fons de residus serà la reutilització. I és que el fons de residus que es preveu generar amb el cànon vol garantir una autonomia pressupostària per dedicar a les polítiques de residus, on la reutilització ha de jugar un paper clau”, ha analitzat el conseller Mir.

 

Les organitzacions econòmiques, PIMECO i Recircula han expressat el seu suport a la implantació de la llei i Retorna destaca el Govern Balear com un referent a nivell estatal i europeu en la gestió dels residus.

 

La reunió ha acabat amb la intenció de continuar mantenint el contacte per anar fent el seguiment de l’estratègia de desplegament de la llei balear i amb la sensació de que hi ha bona predisposició tant per part del Govern com de les entitats per treballar conjuntament en la mateixa direcció.

 


Contactes:           Elisa García – Amics de la Terra 

                            participacio@amicsdelaterra.org | 682820410

                              

Margalida Ramis -GOB

territori@gobmallorca.com | 658 65 37 08

 

Maria Suau – Fundació Deixalles

areaambiental@deixalles.org | 677 59 71 50

 

Carme Verdaguer – Rezero

comunicaciobalears@rezero.cat |  646 203 815 Rezero

 

Rosa García – Direcció Rezero

rosag@rezero.cat |  676 718 340

 

César Sánchez - Retorna

cesar.sanchez@retorna.org | 644165965